10. ZELIŠČNI FESTIVAL

20. maja, 2024

Vrtec Bled je v maju praznoval 10. Zeliščni festival, ki je s svojimi raznolikimi dejavnostmi navdušil otroke in starše. Festival, ki je posvečen spoznavanju zelišč in narave, je ponudil širok spekter delavnic in aktivnosti, ki so spodbujale kreativnost, učenje in gibanje.

V okviru festivala so potekale različne delavnice, ki so otroke popeljale v svet zelišč. Ena izmed njih je bila izdelava solnih kroglic z zelišči, kjer so otroci pod vodstvom vzgojiteljic ustvarjali dišeče kopalne kroglice. Poleg tega so otroci ustvarjali zeliščni plastelin ter slano testo z zelišči, kar je združilo umetnost in naravo v eni sami dejavnosti. Izdelali so zeliščno sol za kuhanje in čaj.

Za najmlajše so bile na voljo pobarvanke z zeliščnimi motivi ter zeliščni spomin, ki je otroke učil prepoznavati različne rastline. Organizirana je bila tudi fit gibalna igra, kjer so se otroci preizkušali v gibalnih spretnostih, kar je dodalo športno noto festivalu.

Posebno pozornost je pritegnila predstava “Vilma in prijatelji”, ki so jo pripravile strokovne delavke vrtca. Na zabaven način so predstavile pomen prijateljstva in moč narave. Prav tako so otroci iz enote Bohinjska Bela z gibom ustvarili čudovito predstavo, ki je pokazala njihovo ustvarjalnost ter predanost.

Otroci so se preizkusili tudi v peki zeliščnih piškotov, kar je bilo ne le zabavno, ampak tudi okusno. Ob tem so se učili o zdravilnih rastlinah in njihovih koristih, kar je pomemben del izobraževalnega vidika festivala.

Festival je popestril obisk čebelarja Milana iz Bohinjske Bele, ki je otroke navdušil s pripovedovanjem o čebelarstvu in pomenu čebel za okolje. Svojo delavnico sta imeli tudi knjižničarki iz Knjižnice Gorje, ki sta pripravili zanimive zgodbe in pravljice o zeliščih.

Zeliščni festival v Vrtcu Bled je zaživel že 10. leto zapored in ponovno pokazal, kako lahko otroke že od malih nog povezujemo z naravo in jih učimo o njenem bogastvu.

Skip to content