Koronavirus

Protokol Vrtca Bled za začetek leta 2021/2022 je dosegljiv TUKAJ.

Kako ukrepati pri okužbi s koronavirusom pri otroku

V primeru suma na obolenje zaradi Covid-19 pri otroku se posvetujte z otrokovim pediatrom. Če vi ali vaš otrok zboli z znaki viroze, ne hodite nenapovedano v zdravstveno ustanovo, ampak najprej po telefonu pokličite izbranega ali dežurnega zdravnika. Za testiranje na koronavirus se odloči zdravnik, ki vas tudi napoti na kraj, kjer to izvajajo.

V primeru potrditve okužbe  z korona virusom pri otroku:

  • Javite  datum okužbe (pojav znakov okužbe) vzgojiteljici otroka in vodji prehrane in zdravstveno higienskega režima prehrana.zhr@vrtec-bled.si
  • Za otroka pridobite karantensko odločbo s strani NIJZ. Na podlagi karantenske odločbe, ste starši za čas karantene oproščeni plačila vrtca.

Da lahko to pravico izkoristite, morate karantensko odločbo posredovati po e-pošti naši računovodji racunovodstvo@vrtec-bled.si in vodji prehrane in zdravstveno higienskega režima prehrana.zhr@vrtec-bled.si.

Potrdilo o karanteni

v kolikor je zaradi tveganega stika vašega otroka z osebo okuženo z  s SARS-CoV-2 vašemu otroku odrejena karantena nam posredujte potrdilo o karanteni. Na podlagi potrdila boste starši opravičeni plačila vrtca v času trajanja karantene.

Potrdilo posredujte na prehrana.zhr@vrtec-bled.si in na racunovodstvo@vrtec-bled.si

V kolikor se pri otroku v času karantene pojavijo znaki okužbe bolezni Covid-19 (slabo počutje, prehladni znaki, kašelj, vročina, težko dihanje, glavobol, bolečine v mišicah, izguba vonja ali okusa, bolečine v žrelu …), nam to prosim sporočite.

Ukrepi za preprečevanje koronavirusa

Na spodnjih straneh si lahko preberete ukrepe za preprečevanje koronavirusa v Vrtcu Bled in v domačem okolju:

Koronavirus in otroci

Zaenkrat so za virus bolj dovzetni starejši ljudje, predvsem tisti s kroničnimi boleznimi in starimi okoli 70 let in več. Tudi otroci lahko zbolijo za COVIDOM-19, vendar redkeje kot odrasli in v bolj blagi obliki.

Za več informacij kliknite TUKAJ.

Zakaj so otroci bolj odporni na virus

Ena od možnosti je, da se otroci sicer okužijo, a ne razvijejo hujših simptomov, kar pomeni, da niso sprejeti v bolnišnico in testirani. Možno je tudi, da sploh ne razvijejo nobenih simptomov. 80% vseh okuženih z virusom razvije blage simptome, otroci (testirani) pa naj bi po zadnjih informacijah razvili le blažje simptome (blažji kašelj, glavobol, smrkav nosek, driska).

Otroci vseeno ogrožajo druge!

Otroci so kljub temu, da sami ne razvijejo hujših simptomov, lahko prenašalci virusa.

Posebno pozornost moramo posvečati stikom:

  • s starejšimi osebami,
  • z bolniki s kroničnimi boleznimi,
  • z otroki, ki so bolni,
  • z otroki s kroničnimi boleznimi
  • in ostalimi ogroženimi skupinami ljudi.

V času povišane ne varnosti za okužbo se izogibamo zaprtim prostorom z večjim številom ljudi in nenujnim obiskom.

Kdaj k pediatru?

Če je bil otrok v stiku z okuženim in je razvil simptome: kašelj, glavobol, bruhanje, driska, vročina, smrkav nos… pokličite svojega pediatra, ki vam bo svetoval in vam podal navodila, kako ukrepati.

V primeru simptomov ne zapuščajte doma in ne hodite nikamor na lastno pest.

Kako otroke zaščititi (ob tej in drugih boleznih)

Tako kot pri ostalih boleznih, je zelo pomembna preventiva. Letos je v Sloveniji veliko otrok zbolelo za gripo, ki se prav tako lahko razvije v pljučnico, ki je za otroke zelo nevarna.

Krepite otrokov imunski sistem

Zdrava prehrana z veliko vitamini, veliko gibanja na prostem in varno okolje igrajo ključno vlogo pri zbolevanju in prebolevanju bolezni.

Skip to content