Alergeni v prehrani

Označevanje alergenov v živilih

Na osnovi:

  • Uredbe (ES) št. 178/2002 Evropskega parlamenta in Sveta,
  • Uredbe o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom št. 1169/2011 in
  • Pravilnika o splošnem označevanju predpakiranih živil (Ur. list RS, št. 50/04, 58/04 – popr., 43/05, 64/05 – popr., 83/05, 115/05, 118/07)

Sestavine, ki lahko povzročajo alergijo, so navedene na označbi, z jasnim sklicevanjem na ime sestavine, iz katere izhajajo:

  • žita, ki vsebujejo gluten (pšenica, rž, ječmen, oves, pira, kamut ali njihove križane vrste) ali izdelki iz njih; razen glukoznih sirupov na osnovi pšenice, vključno z dekstrozo; maltodekstrinov na osnovi pšenice; glukoznih sirupov na osnovi ječmena; žit, ki se uporabljajo za alkoholne destilate, vključno z etilnim alkoholom; 
  • raki in izdelki iz njih, razen ribje želatine, ki se uporablja kot nosilec za vitamine ali karotenoide; ribje  želatine ali želatine iz ribjih mehurjev, ki se uporablja kot sredstvo za bistrenje piva in vina 
  • jajca in izdelki iz njih
  • ribe in izdelki iz njih
  • arašidi (kikiriki) in izdelki iz njih; 
  • soja in izdelki iz nje, razen popolnoma rafiniranega sojinega olja in maščob; naravnih zmesi tokoferola (e306), naravnega d-alfa-tokoferola, naravnega d-alfa-tokoferol acetata, naravnega d-alfa-tokoferol sukcinata iz soje; rastlinskih sterolov in estrov rastlinskih sterolov iz sojinega olja, rastlinskih estrov stanola, proizvedenih iz sterolov iz sojinega olja; mleko in mlečni proizvodi (ki vsebujejo laktozo); 
  • lupinasto sadje (mandelj, lešnik, oreh, indijski orešek, pistacija, …) in izdelki iz njih; 
  • listna zelena in izdelki iz nje
  • gorčično seme in izdelki iz njega
  • sezamovo seme in izdelki iz njega
  • žveplov dioksid in sulfiti v koncentraciji več kot 100 mg/kg ali 1,0 mg/l, izraženi kot SO2
  • volčji bob in izdelki iz njega
  • mehkužci in izdelki iz njih.
Skip to content