CAP program

V Vrtcu Bled bomo tudi letos izvajali CAP (po novem NEON program-Varni brez nasilja, ki je dopolnjena verzija) program za preventivo zlorabe otrok. Gre za primarno preventivni program, katerega osnovni cilj je krepiti zaščitne dejavnike otrok. S CAP programom delujemo proaktivno s ciljem, da bi se otroci znali in zmogli zaščititi pred nasiljem, zlorabo. Osnovno sporočilo CAP programa otrokom in odraslim je, da imajo vsi otroci pravico, da so VARNI, MOČNI in SVOBODNI.

Cilj programa je torej opolnomočenje otrok, da bi znali prepoznati in se ustrezno samozaščitno odzvati na grožnjo nasilja ali zlorabe. Osnovne strategije programa so krepitev otrokove samozavesti, krepitev socialne mreže ter pridobivanje ustreznih informacij in veščin.

Program se izvede v sklopu štirih delavnic, kjer se preko sproščenega pogovora in igre vlog otroke uči prepoznavati in se ustrezno samozaščitno odzvati na “grožnjo” nasilja, zlorabe, ne glede na to, ali gre za spolno zlorabo ali za nasilnega vrstnika na igrišču.
Otroci spoznajo omenjene tri osnovne pravice, da so VARNI, MOČNI in SVOBODNI. Učimo jih veščin, s katerimi zaščitijo te pravice: reci ne, pojdi stran, kriči in povej.

Izvajalke CAP oz. NEON programa smo se udeležile usposabljanja, ki ga izvaja ISA institut, koordinator za izvajanje CAP programov v Sloveniji. Kot ste bili starši seznanjeni že na roditeljskem sestanku, bomo delavnice izvajale v oddelkih 5-6 -letnih otrok od oktobra dalje.

Preventivne veščine lahko z otroki vadite tudi doma: predlogi preventivnih aktivnosti za starše.

Več o programu si lahko preberete tudi na spodnjih povezavah:
http://isainstitut.si/isa/cap-program-za-preventivo-zlorabe-otrok/

https://www.programneon.eu/

Skip to content