GREELCO

GREELCO – Green Learning Community – je projekt Evropske unije Erasmus+, ki vključuje partnerstvo 11 organizacij – od tega osem vrtcev.

Zakaj GREELCO

Nedavna izkušnja s pandemijo COVID-19 je povzročila »poklicno izolacijo« številnih izvajalcev, saj so se možnosti za medsebojno povezovanje in deljenje praks močno zmanjšale. Razkrilo je tudi, da je treba digitalne veščine strokovnjakov okrepiti. Kombinacija teh dveh dejavnikov je navdihnila idejo o ustvarjanju produktivnih mednarodnih izmenjav, ki bi lahko dosegle večje število zainteresiranih praktikov prek virtualnih študijskih obiskov.

Glavni cilj

Splošni cilj GREELCO je ustvariti spletno učno skupnost, ki povezuje strokovnjake v predšolski vzgoji in varstvu ter jim ponuja priložnost, da izboljšajo svoje digitalne kompetence, delijo svoje strokovno znanje ter reflektirajo in izboljšajo svojo prakso.

Kako bo GREELCO to naredil?

Projekt bo najprej opolnomočil strokovnjake za predšolsko vzgojo in varstvo na področju digitalnih kompetenc, tako da bo strokovnim delavcem vrtcev iz osmih držav omogočil, da razvijejo nabor videov, ki predstavljajo njihovo institucijo in pedagoške prakse. Tako bo vsak vrtec lahko organiziral virtualni študijski obisk za izmenjavo izkušenj in razmišljanje o praksi z drugimi strokovnimi delavci vrtcev.

Video posnetki in virtualni študijski obiski bodo na voljo drugim strokovnjakom za predšolsko vzgojo in varstvo na digitalni platformi GREELCO, ki bo kmalu na voljo.

Kdo je vključen?

 • Pedagoški inštitut (ERI), Slovenija – članica ISSA
 • Hellenic Open University (HOU), Grčija
 • Mednarodno združenje Step by Step (ISSA), Nizozemska
 • Vrtci:
  • Elmer, Belgija
  • Mateřská škola Šestajovice, Češka
  • Tartu Lasteaed Pääsupesa, Estonija
  • Pitypangos Közösségért Alapítvány, Madžarska
  • JUODG Femo Kulakov, Republika Severna Makedonija
  • Program Granidita CU Prelungit nr.22 Botosani, Romunija
  • Predškolska ustanova “Čukarica”, Srbija
  • Vrtec Bled, Slovenija

 

ISSA se pridružuje novemu partnerstvu v okviru projekta Green Learning Community

Nedavne izkušnje s pandemijo COVID-19 so povzročile »poklicno izolacijo« izvajalcev predšolske vzgoje, saj so se v tem času možnosti za medsebojno povezovanje in deljenje praks močno zmanjšale. Poudarile so tudi, da je treba okrepiti digitalne kompetence strokovnjakov.

V tem ozadju se je rodila zamisel o razvoju projekta zelenega izobraževanja, ki omogoča dragocene mednarodne izmenjave med vzgojitelji v zgodnjem otroštvu prek virtualnih študijskih obiskov.

»The Green Learning Community« (GREELCO) je bil ustvarjen s ciljem ustvariti spletno učno skupnost, ki povezuje strokovnjake za predšolsko vzgojo ter jim omogoča izboljšanje digitalnih kompetenc, deljenje strokovnega znanja in izboljšanje njihove prakse.

Novo partnerstvo vodi Center za kakovost v vzgoji Korak za korakom Slovenija (član ISSA), vključuje pa tudi ISSA, Helensko odprto univerzo (HOU) iz Grčije ter osem vrtcev iz osmih držav: Elmer, Belgija; Mateřská škola Šestajovice, Češka republika; Tartu Lasteaed Pääsupesa, Estonija; Pitypangos Közösségért Alapítvány, Madžarska; JUODG Femo Kulakov, Severna Makedonija; Granidita CU Program Prelungit nr.22 Botosani, Romunija; Predšolska Ustanova “Čukarica”, Srbija; in Vrtec Bled, Slovenija.

GREELCO je sofinanciran s programom Erasmus+ Evropske unije (EU).

V naslednjem letu in pol (do oktobra 2024) bo ISSA tesno sodelovala s partnerji projekta ter nudila tehnično pomoč pri usposabljanju strokovnjakov in razvoju virtualnih obiskov, poleg tega pa bo nadzirala komunikacijske in razširjene dejavnosti projekta.

Ostanite na tekočem in nas spremljajte na Facebooku, Twitterju in LinkedInu. Spletna platforma z brezplačnim dostopom bo kmalu na voljo, virtualni obiski vrtcev pa bodo sledili.

Skip to content